Natuur

Zulke mooie rooie hebben we dit ‘droge jaar’ nog niet gezien.

Vliegenzwammen en de Bruine herfstuil. Nee, geen uil als vogel maar een nachtvlinder (Agrochola circellaris) uit de familie van de Noctuidae. Een nachtvlinder die nacht actief is. Van heel dichtbij een prachtig beestje om te zien. Wel mis ik een beetje de bruine kleur die ik bij waarnemingen wel tegen kom. Daarom dacht ik eerder dat het om de Gele Duinriet boorder ging. Zal wel aan de tijd van het jaar liggen. Reageren…graag.

Met vriendelijke groet,

Fred Geschiere


De Oude Warande in herfst kleuren, oktober 2018

Eindelijk komen de paddestoelen en zwammen boven de grond. Als je er oog voor hebt zie je ze uit de grond “schieten”, vaak als een hoopje zand dat enige uren later zijn geheim laat zien. Meestal in de vorm van een klein bolletje, soms al vel rood gekleurd. Vele mensen herkennen ze later wel, de rood met witte stippen van de Vliegenzwam.  Of als ze op dood hout groeien, de Gewone zwavelkopjes. Herken jij ze ook? Zie onderstaande afbeeldingen. Als je op een foto klikt wordt hij groter en dan kun je met de pijl naar rechts verder scrollen. Geniet ze. Oh ja, de laatste vier foto’s zijn genomen in Stadspark Moerenburg, op 17 oktober. Ik vond de achtergronden wel passen bij herfst, toch?

Met vriendelijke groet,

Fred Geschiere

Landgoed Gorp en Roovert, op de grens met België

Mooie fietstocht door en wandeling in Landgoed Gorp en Roovert. Op zoek naar de paddestoelen/zwammen in dit bos. Sander had ze vorig jaar zo mooi zien staan tijdens een mountenbike tochtje en wilde graag nog een keer terug om ze op de foto te zetten. Zo gezegd zo gedaan. Kijk maar even mee naar het resultaat.

Het bos was erg droog door gebrek aan regenwater. Herfst (droge) al vroeg ingezet. Bomen verkleuren al naar herfst kleuren, ter bescherming, maar de oorzaak is te weinig water. Van ons mag er snel wat regen vallen, misschien volgende week?

Met vriendelijke groet,

Fred Geschiere


Zo dicht bij huis, de Oude Warande

Tijd om een wandeling te maken. Doet een mens goed zo los van alles even lekker die herfst geur op te snuiven. Snuif maar mee.

Met (herfst) bos groeten,

Fred Geschiere


’t Heukelommetje wandeling

Enkele beelden van de wandeling.

Vriendelijke groeten,

Fred Geschiere


Boshut Espelo

Een foto impressie gefotografeerde vogels vanuit de Boshut van Arjan Troost.

Schitterend gelegen en mooi aangelegde boshut. Er is ruimte voor 3-4 vier personen maar ik had de hut voor mij alleen. Dus alle ruimte om mij heen om zo de mooiste positie in te nemen. Zeker voor de Koolmezen was dat een uitdaging, zitten nooit stil.

Leukste en spannendste momenten waren toch wel het badderen van de vogels.

Alles bij elkaar, een dagje genieten…

Groetjes,

Fred Geschiere

Berkenhof’s Tropical Zoo

Impressie dichtbij fotografie. De weinig aanwezige vlinders waren met wat geduld goe te fotograferen, alleen die ene, die mooie blauwe Morpho die nooit stil zit met z’n vleugels open, zo mooi blauw…weer niet gelukt.  De reptielen moesten, logies, allemaal door het glas van de terraria worden gefotografeerd wat een uitdaging was met al die weerspiegelingen in het glas. Camera: Fuji X-Pro 1, lens: EF 50-140mm, op statief.

Dank voor je bezoek. Tot een volgend keer,

Fred Geschiere

Villa Vredelust-Tilburg

Ooit hadden textielbaronnen hier hun exclusief verblijf. Na de restauratie en mogelijk een deel nieuwbouw, moet heel Tilburg zich hier straks thuisvoelen. Loop je nu al rond in de omgeving met aan de voorzijde de vijverpartij, dan zie ik mijzelf al genieten. De prachtig in bloei staande witte en rose waterlelies, “schaatsenrijders” op het water, karpers in de vijver (straks verboden te vissen?), libellen als platbuik, glazenmakers, rombouten en waterjuffers vliegen boven en rond de plas of rusten op een stukje nat hout op de wallenkant. Kijk je heel goed dan zie je zelfs de Hoornaarwerksters de nektar uit de lelies halen. En niet te vergeten het vogel aanbod.

Heden:

Als wandelaar/natuurliefhebber genieten van:

Veel plezier later en geniet ze,

Fred Geschiere

Safaripark Beeksebergen,

Dekking Amoer tijgers niet vandaag, maar wel een leuk voorspel en daarvoor werd mijn geduld op de proef gesteld, en ik klaag niet.

Met safari groeten,

Fred

Bloedmaan fotografie, locatie: Regte Heide omgeving Riel (Noord Brabant).

Fuji XT2, lens: XF 100-400mm plus extender TC 1.4x, sluitertijd 1sec. f/8 ISO 12600, bewerkt in Light Room CC.

Groet,

Fred Geschiere

Moerenburg Landschapspark (natuurfotografie)

Overzicht van de geschoten foto’s op donderdag 5 juli jl. van Kuifeenden, Bij, Vlinder, Vlieg(en), Libelle (zeldzaam in Moerenburg), Sprinkhaan, Weidebeekjuffers en last but not least, het Steenuiltje. Veel kijk plezier.

Ommetje de Oude Warande-Tilburg, vrijdag jl. 29 juni

Lekker vroeg er uit om even te wandelen, fotograferen in de bossen van de Oude Warande. Er is zo veel te zien aan natuurschoon hier, als je het wil zien, dat we er nu graag wandelen sinds we weer in Tilburg terug wonen.  Al na een paar minuten lopend in het bos zie ik er van alles. Samenvatting fotomateriaal, camera: Fuji XT2, lens: 100-400mm, uit de hand geschoten afbeeldingen:

Zomerse wandeling Hobokense Polder (B), donderdag 28 juni

Vroeg op weg naar de Hobokende polder, a/d rand van Antwerpen en de Schelde. Er is een grootte verscheidenheid aan landschappen in de polder, met op de lager gelegen delen ondiepe plassen met rietkragen, moerassen en Wilgenbroekbossen.

Gelukkig wandelden we de langste tijd door het bos, wat veel beschutting gaf tegen de zon. Anders was het waarschijnlijk niet te doen geweest met een temperatuur van 30º in de zon. Het natuurgebied kent een grote rijkdom aan plantensoorten, 500 en liefst 360 verschillende paddestoelen (komen in het najaar misschien hiervoor terug?) Op de infoborden langs de wandelroute staan verschillende diersoorten aangegeven. Wij hebben alleen wat vogels waargenomen. denk aan Blauwereiger, Meerkoet (ook jongen), Dodaars met jongen, Wilde eend en zo mooi de IJsvogel, maar helaas geen plaatje.  Toch erg genoten van de wandeling, met dank aan Natuurpunt.

Op zoek naar de Bandheidelibel rond de Leijgraaf te Uden, 26 juni

De bandheidelibel kunnen spotten….? nee, ik moet jullie en mijzelf teleurstellen. Helaas dus, maar toch een heel fijne wandeling langs de Leijgraaf. Zeker toen de zon door brak was er plotseling heel veel meer te zien, maar geen…….libel. Toch nog wel een voor mij niet eerder waargenomen vlindersoort, de Buxusmot. Mooie doch schadelijke vlinder, tast de buxussen aan. Des al niet te min toch maar even vastleggen en opsturen naar waarneming.nl . Ook deze wandeling kwam uit het blad”Roots”.

Fotowandeling Huis ter Heide-Tilburg, 12 juni jl.

Met Lia, Marianne en o.g. een fotowandeling door Natuurgebied Huis ter Heide te Tilburg. Het was geniaal foto weer vandaag. Niet te veel wind, niet te warm en veel te fotograferen, van Schotse Hooglanders tot en met nesten van de Eiken processierups (bah..). Samenvatting van de foto’s:

Bezoek Natuureiland Tiengemeten

Prachtig natuureiland, hier moet je geweest zijn. De foto’s:

Korte wandeling de Brand, vanuit Biezenmortel

Nog te vroeg voor vlinders. Ook niet veel insecten gezien, misschien door de net gevallen regen? Ook niet toegekomen om de Boomkikkers te ‘vinden’, binnenkort maar eens terug om te zoeken. Moet het nu maar met onderstaande foto’s doen.

Burgers Zoo-Arnhem, dierentuin fotografie

Het was een prachtige dag, 9 mei jl. Veel zon en niet te druk in het park, een uitgelezen dag dus voor een dagje dierentuin fotografie. De foto’s:

Gewone Meikever, Melolontha melolontha

Voor de eerste keer waargenomen en kunnen fotograferen dit prachtige beestje.

Wandelbos en Oude Warande

Rondwandeling Hengstven, Boompjesven-Helvoirt

16-4 jl. leuke, natte rondwandeling rond b.g. genoemde vennen. Deels weiland, deels bos en uit bos komende wandelpad terug naar waar ik de auto had geparkeerd. Op de weilanden al weer Kievitten, een enkele Poelruiter en Grutto. Maar te ver weg voor een afbeelding. Op de vennen, Grauwegans,  Nijlgans, Slobeendenkoppel, Wilde eenden en Meerkoeten. Een enkele foto kunnen maken.

In het bos dassenburchten ontdekt, m’n eerste reeën gefotografeerd en natuurlijk zijn de vlinders ook al weer actief. Duur wandeling: 4,5h inclusief fotografie. Ik heb weer genoten, kijk maar mee.

Vriendelijke groet,

Fred Geschiere