Moerenburg, landschapspark

Donderdag, 5 juli jl. een dagje Weidebeekjuffer fotografie en meer van dat…

Het is een schitterende ochtend als ik rond de klok van 09:00h van huis vertrek. Nog geen halfuur later arriveer ik op de mijn gekozen bestemming in Moerenburg, daar waar de de Leij en Voorstestroom elkaar verbinden. Onderweg schiet ik nog wat plaatjes van een Kuifeenden koppel met klein grut. De actie valt een vrouwelijke natuurgenieter op die mij later aanspreekt. Het valt haar op dat er een behoorlijke lens op de camera zit (Fuji 100-400mm). Daar kun je zeker wel de Steenuil goed mee in beeld krijgen vraagt ze. Ik verbaasd……Steenuil? Ja hoor, daar… in de schuur. Hopelijk zit hij nog in het kozijn. We fietsen een stukje samen op en ja hoor, hij/zij zit er nog.

 

Steenuil, zie jij hem?

Met de verrekijker komt hij/zij goed in beeld, maar met de 100-400mm is dit nog iets te ver. Teleconverter 1.4x er tussen en het werd al beter maar nog steeds ver voor het kleinste uiltje van Nederland. We praten nog wat met elkaar over wat ik nog meer wil fotograferen. Vertelde dat mijn bedoeling was de Weidebeekjuffers in vlucht ga proberen te fotograferen. Oh, die kun je daar en daar zien, ook libellen in de grote poel net over de brug. Met veel dank aan deze aardige natuurliefhebster gaan we beide onze eigen weg.

Fiets neer gezet bij een van de ingangen omgeving de Leij en Voorste stroom. Al snel zie ik interessante insecten voorbij vliegen of op een blad of takje zitten.

Dambordvlieg

Schorpioenvlieg

 

 

 

 

 

De Weidebeekjuffer in vlucht is niet gelukt. Alles moest van boven naar beneden gefotografeerd worden en dat niet mijn plan. Zowel langs de Leij en de Voorste stroom wilde ik op knie hoogte boven het water fotograferen maar die mogelijkheid was er niet, althans niet daar.

Toch maar de Widebeekjuffer op een blad, tak van oever planten gefotografeerd.

Weidebeekjuffer

 

 

 

 

 

Voor het naar huis gaan rond 15:00h toch eerst nog even naar het Uiltje, zou hij er nog zitten. Ja hoor….zo als de vriendelijke dame al vertelde, hij zit soms ook wel op de nok van de schuur. Hij had me als snel in de gaten ondanks de afstand iets meer dan 60 meter, 4 foto’s en weg was de uil. Maar toch ik, heb ze en ben er erg blij mee. Nog niet eerder zo kunnen fotograferen. Heel veel dank voor de tips.

Voor een overzicht van alle afbeeldingen, klik u hier.

Dank voor je bezoek en tot een volgend keer.

Vriendelijke groet,

Fred Geschiere

de Leigraaf-Uden, Hobokense polder (B) en de Oude Warande-Tilburg

Vrijdag, 29 juni, de “Oude Warande”-Tilburg vraagt om een foto uurtje. Prachtig weer deze dag, het beloofd rond de 30º te worden. Gauw op stap dus nu het nog zo’n 24º graden is. Is even zien of er nog iets voor de lens wil verschijnen bij deze temperatuur.

Zo, dat viel niet tegen, al direct na aankomst vloog en liep er van alles om mij heen. Kijk maar even mee als je wilt, klik hier. 

 

Donderdag, 28 juni, de keuze voor een zomerse wandeling op de Zeeuwsekust kwam te vervallen, te veel drukte op de weg door bezoekers festival in Zoutelande. We besloten naar de Hobokense Polder (B) te rijden, nog iets dichter bij ook. Natuurgebied de Hobonkense Polder ligt aan de zuidkant van stadscentrum Antwerpen geprangd tussen de Schelde, de dicht bevolkte woonkernen van Hoboken en Antwerpen en de industrie van Petroleum-Zuid en de voormalige Boelwerf. De Hobokense Polder wordt beheerd door Natuurpunt Hobokense Polder vzw, de vroegere Werkgroep Hobokense Polder vzw, volgens een beheerovereenkomst met de Stad Antwerpen en gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

De Hobokense Polder heeft zijn naam te danken aan het vroegere poldergebied dat zich hier langs de oever van de Schelde uitstrekte: laaggelegen land dat geregeld overstroomd raakte en door bescheiden boeren in cultuur werd gebracht. Sinds de ophogingen, die vanaf de jaren zestig werden uitgevoerd, is dat gebied definitief verdwenen. Een nieuw landschap is ontstaan, een landschap dat door snelle evolutie van flora en fauna ook nu nog voortdurend verandert.

Meer afbeeldingen zien van de wandeling (uit ‘Roots”), klik dan hier.

 

Het is dinsdag 26 juni vroeg in de ochtend dat ik besloot op zoek te gaan naar de Bandheidelibel, langs de Leijgraaf…..uit de ‘Roots’

wandelroute: over boerenland langs de Leijgraaf naar de Hoogstraat omgeving Uden (N-B).                                                                  Tot 12:30h bewolkt weer, geen enkele libel zien vliegen. Wel voor mij een onbekende vlinder gespot, zien……..klik dan hier. Misschien nog te vroeg voor de Bandheidelibel, juli misschien eens terug..alleen als ie op waarneming.nl staat.

‘Almere’ bezoekt Tilburg

12 juni jl. ‘Almere’ bezoekt Tilburg, nou ja niet heel Almere hoor. Na onze verhuizing van Almere naar Tilburg was de afspraak dat Lia en Marianne naar Tilburg zouden komen om zo eens met de natuur in onze woonomgeving kennis te maken.                          Ik had de keuze gemaakt om naar het natuurgebied Huis ter Heide te gaan om daar tijdens een wandeling ook meteen te fotograferen. En zo geschiede.

Direct toen we een stukje in het gebied waren werden de camera’s al uit de tassen getrokken, de eerste foto momenten waren daar. Schotse Hooglanders met jong(en) in het Vlinderven, wel afstand houden hoor Marianne. Lia stuntelde nog wat met haar Fujicamera maar even door het menu lopen en een andere setting, probleem opgelost. Je moet het maar weten. Erg fotogeniek hoor die ‘Hooglanders”, maar het was de bedoeling dat we nog iets verder het gebied in zouden trekken. Zo gebeurde het dat we pas na ruim twee uur na de entree op een bankje bij het Leikeven gingen plaatsnemen om een broodje te nuttigen. Meteen gebruikmakend om de zenuwachtige Canon van Marianne wat rustiger in te stellen. Instellingen wel weer terug zetten bij snel bewegende onderwerpen hoor Marianne (zo nodig).

We liepen verder naar het Vlonderpad, hé wat een mooie spinnenweb zagen we daar, even een foto maken. We liepen door over het Vlonderpad, rechtsaf om zo weer terug te gaan naar de ingang. Wat schertst onze verbazing, dat “mooie” spinnenweb was van de Eiken processierups en onderweg terug zagen we er veel meer hangen. Trossen met rupsen, zo groot, en vol met rupsen, als een halve voetbal. Gauw doorlopen dus.

Al met al een zeer geslaagde fotowandeling, die we thuis afsloten met een heerlijke Italiaanse maaltijd en salade bereidt door Marijke. Rond de klok van 20:00h vertrokken de dames “vol” en voldaan terug naar Almere. Wij vonden het erg gezellig jullie in Tilburg te mogen ontvangen.

Wil je meer foto’s zien van onze wandeling, klik dan hier.

Dank voor je bezoek en/of je reactie.

Fred Geschiere

Eiland bezoek Tiengemeten en Sur Le Ponton-Tilburg

 

 

jl. Zaterdag, 26 mei, mooi weer zo voorspellen de weergoden.  Wij, Marijke, Netty en Chris gingen aan boord bij Natuurmonumenten om even later op het Natuureiland Tiengemeten weer aan te meren. Weer was zelfs mooier dan verwacht <> 30 graden. We waren blij dat we de fietsen mee hadden genomen, wandelen was geen optie in deze temperatuur zonder beschutting. En…een voordeel is dat je iets meer “doet”, je makkelijk iets verder komt dan te voet.

Kom je er voor de eerste keer, zo als wij nu, dan wordt je verrast  door de natuurlijke schoonheid van dit eiland. Nog vol op vogels gespot en enkele kunnen fotograferen. Zeker nog eens terug. Meer afbeeldingen zien, klik hier.

Aansluitend op Tiengemeten, ’s avonds een muzikale ‘versnapering”. I.v.m. het 95 jarig bestaan van de Piushaven werd Tilburg getrakteerd op een optreden van het Rosenberg Trio met in het voor programma Maurice Leenaars en Ron van Holland (Flamengogitarist/percussie). Alles onder de noemer Sur Le Ponton. Prachtig optreden van beiden.

Meer afbeeldingen zien, hier klikken.

Geniet ze. Vriendelijke groet,

Fred Geschiere

Living Statue Festival-Tilburg

Tilburg, zaterdag 19 mei jl. De Schouwburgpromenade en aangrenzend  gebied is na het succes van voorgaande jaren het toneel van levende standbeelden. Onder het gezelschap zitten “oude rotten” die meerdere keren op internationaal niveau in de prijzen vielen. Maar ook ‘jonge honden’ die hun levend theater met verve weten te brengen. Zoals twee nieuwe kleurrijke acts als ‘Bokkensprongen’ en het ‘Het ‘Speeldoosje’

Nog even oefenen in de dressroom

De kunstenaar die optreedt als levend standbeeld verenigt de beeldende kunst (waaronder kostuumdesign, special effects, make-up en rekwisieten ontwerp en-bouw) met de uitvoerende kunst zoals choreografie, illusie en interactie. Een goede living statue moet dus een multitalent zijn en van ongekende artistieke kwaliteit.

Tilburg brengt de beste acht multitalenten uit de hele wereld op een uniek festival bij elkaar. Kijk maar even mee, voor grotere afbeelding, klik hier.

Met vriendelijke groet,

Fred Geschiere

De Brand, korte wandeling

16 mei jl. even kort gewandeld in natuurgebied De Brand, ten westen van Udenhout.

 

 

 

 

 

 

Nu nog wat vroeg maar heeft een grote variatie in bijzondere vlinders, amfibieën en vogels. Speciaal voor mug bestendige natuurliefhebbers met laarzen en helaas dat, mugbestendig, ben ik dus niet. Onderweg er naar toe voorspelden de wolken niet veel goeds. Aangekomen op de P bij De Rustende Jager-Biezenmortel, een halfuur of langer in de auto gebleven i.v.m. de regen. Uiteindelijk toch maar uitgestapt en al wandelend werd het droger.  De bedoeling was de Boomkikkers te vinden maar zo ver ben ik niet gekomen. Bij de kikkerpoel werd ik opgevreten door de muggen, geen anti muggen/insecten stift gebruikt, dus ja dan roep je het over je zelf af. Nu, 20 mei, vier dagen later heb ik er nog steeds last van. Smeren helpt wel maar niet snel genoeg.

Het aantal afbeeldingen is daarom ook beperkt, had ook graag meer gezocht en gevonden maar helaas. Volgende keer eerst meer smeren.

Meer foto’s zien, klik hier.

Vriendelijke groet,

Fred Geschiere

Dagje Dierentuin fotografie

9 mei jl. Een dagje dierentuin fotografie. Zwager Chris en o.g. besloten om naar het Burgers Zoo dierenpark af te reizen. Vanaf Tilburg zo’n 5 kwartier reizen. Heenreis goed door kunnen rijden en zo kom je dan rond 09:45h aan op de plaats van bestemming. Terugreis….ja dat was een andere story. Vertrokken om 16:15h, thuis om 18:30h. Maar ja, het was een geslaagde dag na jaren niet meer in het BZ geweest te zijn. Het is er zo verandert, de nieuwe mangrove met getijden stroming en vlindertuin is mooi om te zien. Heel spectaculair was ook het zee-aquarium. Zo veel te zien dat je daar alleen al een ochtend deel kunt verblijven. Plaatjes schieten daar…..lastig hoor.

 

 

 

 

 

 

Vandaar maar één vis foto. Om de overige foto’s te zien, klik hier.

vriendelijke groet,

Fred Geschiere

Mei, maand van de……

Vrijdag, 4 mei, weinig tot niets te zien in de Oude Warande en het Wandelbos dus met een leeg kaartje (foto) naar huis. Behalve een “geslaagde” zelfmoord poging op het spoor richting Breda, trieste ervaring, leeg naar huis. Op de galerij aan gekomen net voor onze entree zie ik op de grond iets schitteren in de zon. ? Is dat een kever? Snel even de lens op de camera verwisseld naar de 50-140mm met 11mm tussenring. Kussentje op de grond als steuntje voor de camera, liggend op mijn buik en klikken maar. Handmatig gefotografeerd. Afstand lens tot kever tussen de 7cm en 11cm.  Je moet er wat voor over hebben. Als je goed kijkt zie bij de poot rechtsachter een spinweb draad. Hij heeft zich los kunnen maken van de draad, is toen tijdens de vlucht bij ons op de galerij terecht gekomen. Ik heb resterende web draad verder los gemaakt, zo kon hij weer terug de natuur in.

Gewone Meikever

Gewone Meikever

Nog niet eerder gezien dus dat wordt even zoeken op internet, makkelijk hé…het blijkt een Gewone Meikever te zijn. Komen gelukkig weer meer voor in Nederland.  Mooi insect om te zien. Hoop ‘m ook nog eens in het bos tegen te komen.

Klik hier voor meer afbeeldingen.

Groet,

Fred Geschiere

Wandelbos en Oude Warande-Tilburg

Een foto wandeling, 27 april jl. vroeg in de ochtend.

Een dag eerder donderdag, ook vroeg in de ochtend door beide bossen gelopen om wat indrukken op te doen. Toen was het bos heerlijk vochtig wat de 27e helaas niet het geval was. Jammer want de kleuren waren indrukwekkender en de luchten/wolken partijen toch wel. We komen een keer terug!! Zeker om de Siberische Eekhoorn iets dichterbij te kunnen vastleggen.

Het Wandelbos

Het Wandelbos is gelegen aan de westzijde van Tilburg, ten noorden van de spoorlijn en ingeklemd tussen het centrum en de wijk Reeshof. Het is een circa 30 hectare groot parkbos, naar ontwerp van landschapsarchitect Leonard Springer.

De Oude Warande

Bosgebied De Oude Warande is gelegen aan de westzijde van Tilburg, ten zuiden van de spoorlijn en ingeklemd tussen de wijk Reeshof en de Universiteit van Tilburg. De Oude Warande is een sterrenbos van 103,8 hectare groot en is in 1712 aangelegd door Willem van Hessen-Kassel.

Siberische Eekhoorns

We lezen een stukje uit het leerzame boek van Henk Kuiper: Tilburg, daar leeft meer dan je denkt.

Vanuit de vroegere dierentuin, tegen de Oude Warande aan, begonnen ontsnapte of gewoon vrijgelaten Siberische grondeekhoorns aan een vrij bestaan. Dit dier, dat nergens in ons land vrij in het wild leeft, heeft zich in de Oude Warande op eigen kracht weten te redden.  Een waarneming aan de Oisterwijksebaan zou er zelfs op kunnen wijzen dat minstens één grondeekhoorn al eens de hele stad is doorgetrokken. In elk geval weten deze beestjes zich tegenwoordig ook in het Wandelbos en langs de Gilzerbaan te handhaven. Met deze soort binnen de gemeentegrenzen verkeert Tilburg in select gezelschap van  prominente Europese hoofdsteden. Elders in Europa vinden we vrij levende populaties van dit eekhoorntje in Brussel, Parijs en Wenen. (uit Tilburg, daar leeft meer dan je denkt. van Henk Kuiper.

 

Hier volgen wat details over de eekhoorn:   Een kleine eekhoorn met een bruingrijze bovenzijde met vijf zwartbruine lengtestrepen. zijn buik is witgrijs, de kop heeft een witte lengtestreep. De staart is grijsachtig met eveneens lengtestrepen, dit keer 3. Hij komt uitsluitend voor in bossen met lariksen of dennen. De Siberische grondeekhoorns is alleen overdag actief. Het is een gronddier dat echter zeer goed en zeer hoog kan klimmen. Het komt voor tot in de hoogste boomtoppen. Het graaft holen, dikwijls tussen boomwortels. Deze liggen als kolonies bij elkaar, maar elk dier heeft zijn eigen territorium. Op het menu staan zaden, knoppen, bessen en granen, soms worden daar insecten, eieren en jonge vogels aan toegevoegd. Hij kan voedsel in de wangzakken opslaan.
Het vrouwtje werpt jaarlijks een keer 3 tot 6 jongen. Ze kunnen ongeveer 7 jaar oud worden.

Klik hier voor een uitgebreider overzicht.

Met vriendelijke groet,

Fred Geschiere