Wandelbos en Oude Warande-Tilburg

Een foto wandeling, 27 april jl. vroeg in de ochtend.

Een dag eerder donderdag, ook vroeg in de ochtend door beide bossen gelopen om wat indrukken op te doen. Toen was het bos heerlijk vochtig wat de 27e helaas niet het geval was. Jammer want de kleuren waren indrukwekkender en de luchten/wolken partijen toch wel. We komen een keer terug!! Zeker om de Siberische Eekhoorn iets dichterbij te kunnen vastleggen.

Het Wandelbos

Het Wandelbos is gelegen aan de westzijde van Tilburg, ten noorden van de spoorlijn en ingeklemd tussen het centrum en de wijk Reeshof. Het is een circa 30 hectare groot parkbos, naar ontwerp van landschapsarchitect Leonard Springer.

De Oude Warande

Bosgebied De Oude Warande is gelegen aan de westzijde van Tilburg, ten zuiden van de spoorlijn en ingeklemd tussen de wijk Reeshof en de Universiteit van Tilburg. De Oude Warande is een sterrenbos van 103,8 hectare groot en is in 1712 aangelegd door Willem van Hessen-Kassel.

Siberische Eekhoorns

We lezen een stukje uit het leerzame boek van Henk Kuiper: Tilburg, daar leeft meer dan je denkt.

Vanuit de vroegere dierentuin, tegen de Oude Warande aan, begonnen ontsnapte of gewoon vrijgelaten Siberische grondeekhoorns aan een vrij bestaan. Dit dier, dat nergens in ons land vrij in het wild leeft, heeft zich in de Oude Warande op eigen kracht weten te redden.  Een waarneming aan de Oisterwijksebaan zou er zelfs op kunnen wijzen dat minstens één grondeekhoorn al eens de hele stad is doorgetrokken. In elk geval weten deze beestjes zich tegenwoordig ook in het Wandelbos en langs de Gilzerbaan te handhaven. Met deze soort binnen de gemeentegrenzen verkeert Tilburg in select gezelschap van  prominente Europese hoofdsteden. Elders in Europa vinden we vrij levende populaties van dit eekhoorntje in Brussel, Parijs en Wenen. (uit Tilburg, daar leeft meer dan je denkt. van Henk Kuiper.

 

Hier volgen wat details over de eekhoorn:   Een kleine eekhoorn met een bruingrijze bovenzijde met vijf zwartbruine lengtestrepen. zijn buik is witgrijs, de kop heeft een witte lengtestreep. De staart is grijsachtig met eveneens lengtestrepen, dit keer 3. Hij komt uitsluitend voor in bossen met lariksen of dennen. De Siberische grondeekhoorns is alleen overdag actief. Het is een gronddier dat echter zeer goed en zeer hoog kan klimmen. Het komt voor tot in de hoogste boomtoppen. Het graaft holen, dikwijls tussen boomwortels. Deze liggen als kolonies bij elkaar, maar elk dier heeft zijn eigen territorium. Op het menu staan zaden, knoppen, bessen en granen, soms worden daar insecten, eieren en jonge vogels aan toegevoegd. Hij kan voedsel in de wangzakken opslaan.
Het vrouwtje werpt jaarlijks een keer 3 tot 6 jongen. Ze kunnen ongeveer 7 jaar oud worden.

Klik hier voor een uitgebreider overzicht.

Met vriendelijke groet,

Fred Geschiere

 

2 gedachtes over “Wandelbos en Oude Warande-Tilburg

 1. Een mooi informatie verslag van deze wandelbossen, en de Siberische grondeekhoorn is wel apart dat deze in Nederland verblijft en verder mooie foto’s.

  groet,Chris

  Like

  • Hoi Chris, ja mooie “bossen” hoor, eerder geweest maar niet eerder zo op de foto gezet. Weet nu denk ik waar ze hun ‘hol’ hebben dus de volgende keer maar eens de 100-400mm meenemen voor wat portret opnamen. Trouwens…een paar keer per week komt er nu ook een rode bij ons voor in de bomen voorbij schuiven maar door de bladeren niet op de foto te zetten.
   Groeten en tot ziens.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.